Ons verhaal

Het begon allemaal toen wij ons eerste kindje verwachtten in 2015. Destijds woonden wij in de Pijp te Amsterdam. Klein stads appartement op de 3e verdieping, met zo’n steile trap en een gammele leuning. We kregen een degelijke kinderwagen. Een enorm ding met allerlei verschillende onderdelen. Al voordat de baby er was, vond ik dat ding een grote ergernis.

Ik maakte een haak beneden in het trapgat waar het frame van de kinderwagen kan hangen. De overige onderdelen die we niet gebruikten bewaarden we in de kleine babykamer. Wat mij ook meteen al stoorde was de enorme investering in de kinderwagen. Maar op 2dehands wagens heb je geen garantie en ik zag om mij heen dat het lastig werd om die wagens te laten repareren.

Toen het kindje een paar weken oud was en we steeds vaker naar buiten gingen, tilden we wieg op de terugweg met kindje en al omhoog. Dat was vaak een heel gedoe op die trap. Zo’n 5 a 6 maanden na de geboorte hadden we de wieg al niet meer nodig. Maar je wilt het toch bewaren voor een eventuele 2e kind, of om compleet als set te verkopen. Dus die wieg ging naar mijn ouders’ huis. Hij mocht zolang in de schuur opgeslagen worden.

Bij kindje 2 wilden we de wieg weer gebruiken maar hij was muf geworden en er zaten eerste tekenen van schimmelvorming in. Niet fijn als je daarin je pasgeboren kindje moet leggen. In 2015 bij de eerste viel het me eigenlijk al op dat er geen duurzame kinderwagens te koop waren. Toen nog niet wetende dat Greentom bestond.

Van huis uit heb ik meegekregen hoe belangrijk kwaliteit is. Mijn vader had oog voor ‘mooie’ dingen. ‘Mooi’ in de breedste zin van het woord, dus functioneel, tijdloos en duurzaam. Daar heb ik denk ik ook een oog voor leren ontwikkelen. Op een gegeven moment sluimerde het idee voor GoWheely in mijn hoofd. In die periode voelde ik dat mijn werk bij het bedrijf waar ik mede-eigenaar van was ten einde moest komen. Het was tijd voor een nieuw hoofdstuk.

Een van de doorslaggevende momenten voor de start van GoWheely kwam toen ik mij ging verdiepen in circulaire design principes. Ik vond een onderzoek naar de mogelijkheden van een lease-concept met kinderwagens. Wat bleek, vrijwel alle kinderwagens zijn niet gemaakt voor een levensduur van meer dan 2 jaar. Maar er was een uitzondering: Greentom. Deze producent maakt kinderwagens bestaande uit niet meer dan 28 unieke onderdelen (vele malen minder dan de meesten). Het frame van Greentom is praktisch onverwoestbaar. Toen ik dit te weten kwam, gaf dit me de motivatie om met GoWheely aan de slag te gaan. Om de wereld van kinderwagens te verduurzamen en een stapje dichter bij een circulaire economie te brengen. De rest is geschiedenis…

Piet Huige, founder GoWheely

Start samenstellen kinderwagen